Les 10 recomanacions de ciència en motiu del dia del llibre

Aprofitant que avui és Sta. Jordina i els carrers s’omplen de gent, roses i llibres en una festa cultural, em fa especial il·lusió compartir aquesta recopilació de llibres, alguns actuals i alguns no tant; algunes propostes clàssiques i d’altres més atrevides. Espero que us agradin!

 

Llibres divulgatius

M’agrada moltíssim l’estil d’en Carles Lalueza, té una excel·lent línia narrativa que aconsegueix enganxar sempre, mai deixa indiferent! Per això us en recomano 3 d’aquest autor que m’agraden especialment.

Dioses y Monstruos 

Aquest llibre és en general una reflexió. Planteja de forma planera un debat ètic que és molt necessari avui en dia segons el meu parer. Explica diferents casos en què en nom de la ciència s’han justificat les barbaritats més grans de la historia.

Quan érem caníbals 

El canibalisme és un tema que desperta alhora tanta fascinació com rebuig. El llibre suposa un viatge de gairebé mig milió d’anys, al llarg de la història de l’espècie humana. Descriu les diferents evidències científiques i presenta el canibalisme com un hàbit que potser ha estat present en la nostra espècie del què ens agradaria reconèixer , si bé és cert que també fa un anàlisis profund del context històric i cultural en el que s’han produït.

El color sota la Pell

Se centra en quin és l’origen i el significat biològic de les diferents coloracions de la pell, ulls, etc… Respon a aquestes i a moltes altres qüestions alhora que exposa tota la càrrega de prejudicis que durant tota la història de la humanitat han existit i desgraciadament existeixen sobre el color de la pell. Per això voldria recomanar-lo a totes les persones que ensenyen a adolescents, perquè per a mi és un compendi de recursos útils per a desmuntar molt fàcilment el racisme i la xenofòbia. 

Som una espècie violenta?Xaro Sánchez, Diego Redolar, Enric Bufill, Francesc Colom, Eduard Vieta i David Bueno

 

Planteja una qüestió que al llarg de la història de la humanitat ha estat purament filosòfica. En una societat en què la violència és sempre present en múltiples formes, dóna resposta a aquesta pregunta mitjançant evidències científiques i avenços en els camps de la neurociència, genètica, i psiquiatria. Tracta temes molt polèmics com el terrorisme, els conflictes socials i la violència de gènere.

Mi dieta cojea, Aitor Sanchez

El conegut divulgador ha fet una recopilació dels principals temes que tracta al seu blog i al seu canal de youtube per tal de desmuntar els falsos mites sobre alimentació que existeixen en l’imaginari col·lectiu. Una part destacable és que a més trasllada a la pràctica tots els coneixements en la part final del llibre on parla de l’actual legislació en matèria d’etiquetatge. Ha elaborat una mini-guia pràctica sobre etiquetatge per comprendre què estem adquirint en realitat quan llegim una etiqueta.

WhatsApp Image 2016-10-27 at 09.16.33

Pa ciència, la nostra, Màrius Bellès i Daniel Arbós

Un físic i un biòleg que ja fa més de 8 anys que fan divulgació científica en diferents formats, volen acabar amb les discussions familiars de les sobretaules explicant la ciència que hi ha al darrere del dia a dia però sempre amb un to humorístic i desenfadat que els caracteritza i que és part de la seva identitat.

Llibres de fotografia

Una imatge val més que mil paraules diuen… i la veritat que no hi estic massa d’acord penso un bon text amb una fotografia impactant és la clau perquè  qualsevol persona s’enganxi a un bon llibre. Per això us proposo dos llibres, un per aprendre a fer fotografies per als nostres escrits i l’altre per a meravellar-nos amb elles.

Astrofotografía del paisaje, Manel Soria & Roger Eritjà

El manual perfecte per aprendre a captar amb una reflex la nostra apreciada via làctia. Esdevé una obra de referència on s’expliquen les nocions d’astrofísica necessàries per a que qualsevol persona pugui fotografiar traces d’estels, fer panoràmiques nocturnes, com editar i revelar les imatges. Sens dubte una obra accessible, entenedora i molt recomanable.

 

Inspirats per la natura, obres guanyadores del concurs Montphoto

MontPhoto és una entitat que té com a missió promocionar i difondre l’art de la fotografia de natura, i contribuir a la defensa mediambiental, el conservacionisme i l’ecologisme. Organitza un concurs internacional de fotografia de natura i de muntanya de referència. Els seus inicis es remunten al 1997 a Lloret de Mar, en l’actualitat rep anualment milers de fotografies d’arreu del món, que es mostren al llibre Inspirats per la Natura.

resize
El forat Blau – Pere Soler Isern – Premi Especial Montphoto

Female control: sexual selection by cryptic female choice, William Eberhard

Aquest llibre és un monogràfic molt interessant en relació al concepte que es coneix com elecció críptica de la femella. Existeixen moltes evidències a la natura tant en estudis de morfologia, de fisiologia i de comportament en què indiquen que les femelles de moltes espècies d’animals tenen mecanismes per esbiaixar la probabilitat de fertilització de cadascun dels mascles amb els què s’ha aparellat i sense que sigui evident per a aquests. En el llibre es posen exemples de ctenfòfors, aus, nemàtodes , escorpins, etc ..Sens dubte una visió molt interessant en matèria de selecció sexual. 

L’origen de les espècies mitjançant la selecció natural, Charles Darwin

No hi ha massa a dir sobre aquest llibre que no s’hagi dit anteriorment, ja que és un clàssic que es troba a totes les llistes de llibres recomanats. És un d’aquells llibres que encara que sigui només per el pes què ha tingut en la història de la ciència, tothom hauria de llegir en algun moment.  Ja em perdonareu però es que com a biòloga  no ho he pogut evitar :-).

ori

 

Fins aquí la selecció! Coneixes ja aquests llibres? Trobes a faltar-ne algun? Espero les teves aportacions i desitjo que acabis de gaudir d’aquest dia!

_MG_0185EliMoraPhoto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: