La celiaquia no és una intolerància i altres mites en relació al gluten

Recentment s’han publicat en dues prestigioses revistes dos articles sobre la malaltia celíaca que han causat cert rebombori. Un d’ells assenyalava un rotavirus com un dels factors desencadenants de la celiaquia i l’altre relaciona el seguiment de la dieta sense gluten amb el risc de patir diabetis tipus I. Ambdós estudis han generat molta confusió. Per això amb aquest post pretenc aclarir alguns conceptes i desmuntar certs mites entorn aquesta malaltia. 

Em van diagnosticar la celiaquia l’any 1987. Vaig tenir molta sort perquè si avui en dia el diagnòstic triga 8 anys, imagineu ara ja fa 30 i el diagnòstic no va trigar ni 6 mesos llavors. Quan anava a l’escola, ningú coneixia què era el gluten ni un celíac. Al començar l’institut ja hi havia gent que ja em deia que sense gluten era quelcom que es trobava a un determinat supermercat que no anomenaré…. però no ha estat fins als últims 5 anys en què tothom ja coneix la paraula celiaquia. Malgrat els avenços, encara existeix molta confusió en la societat en relació a què és la malaltia celíaca, on és el gluten i quines implicacions té mantenir una dieta estricta sense gluten.

La malaltia celíaca

Permeteu-me dir alt i clar que no és una intolerància, és una malaltia autoimmunitària crònica. Davant la ingesta de gluten, aquest travessa la paret de l’intestí, les cèl·lules presentadores d’antigen el reconeixen i es desencadena una reacció autoimmunitària que fa malbé les cèl·lules de l’intestí que formen les vellositats i on té lloc l’absorció dels nutrients.

205270

D’aquesta manera, la ingesta d’una mínima quantitat de gluten, genera una malabsorció amb totes les conseqüències que això té per a la salut. No té cura i l’únic tractament és una estricta dieta sense gluten de per vida.

pasted image 0
Símbols que ens indiquen que un producte és sense gluten (<20ppm de gluten)

Recentment, es parla d’una  nova patologia relacionada amb la ingesta de gluten: la sensibilitat al gluten no celíaca. Encara és molt desconeguda, el que sí se sap és que no és mediada pel sistema immunitari. Popularment és mal anomenada intolerància. Els científics recomanen no utilitzar aquest terme perquè sembla que parlem d’un dèficit enzimàtic com el de la intolerància a la lactosa i genera molta confusió. Es diagnostica només quan millora la salut en retirar el gluten. Hi ha metges que pensen que els sensibles al gluten han de fer una estricta dieta sense gluten, i d’altres que consideren que poden permetre’s certes concessions. Segons el meu parer, si no sabem res, més valdria que en un futur no haguem de lamentar res, per tant, jo no recomanaria prendre’s aquestes concessions.

La prevalença de la celiaquia és un 1% de la població, i la de la sensibilitat al gluten un 6/7%. Malgrat tot això la demanda de productes sense gluten va en augment. Cal tenir en compte, que els productes sense gluten deixen molt que desitjar.. . El gluten és la proteïna vegetal que genera una xarxa elàstica i fixa el gas en les masses, és a dir , és el què fa el pa esponjós. El pa sense gluten s’allunya molt pel que fa a característiques organolèptiques del seu homòleg amb gluten.

Aleshores com s’entén que la demanda de productes sense gluten sigui cada dia major? Mireu les tendències en les cerques de Google. Mentre que les cerques sobre celiaquia es manté des de 2004, les cerques de gluten i dieta sense gluten no paren de pujar.

google_trends.jpg
google trends: gluten free diet (blau)/ celiac disease (vermell)/gluten (groc)

Si el menjar sense gluten no és més saborós, ni esponjós, perquè augmenta la demanda i l’interès?

150721052654__84212835_celebrity_gs

Moltes personalitats famoses de Hollywood com Madonna han manifestat diverses vegades que mengen sense gluten perquè és més sa… Novak Djokovic en declarar-se guanyador en diferents torneigs, va explicar que des de que menjava sense gluten el seu rendiment esportiu havia augmentat.

Però què hi ha de cert? I perquè això suposa un problema per als celíacs?

La dieta sense gluten, tal i com la “prescriuen” famosos i diversos gurus pseudo-científics, es basa en el consum de productes processats sense gluten i no existeix cap evidència científica fins a la data que hagi pogut demostrar que és més saludable. Si la salut d’una persona millora en retirar el gluten, sempre sota prescripció d’un metge, és perquè evidentment existeix alguna patologia relacionada amb la ingesta de gluten.

img1245
Patologies associades a la ingesta de gluten. Font: Dr. Schär

De fet, aquest concepte de dieta sense gluten segons els dietistes és erroni. No hauríem de parlar de dieta sense gluten, sinó d’alimentació lliure de gluten. Les persones que eliminen el gluten de la dieta i perden pes, ho fan entre d’altres perquè la seva alimentació es veu molt més limitada, i acostuma a anar lligada a un canvi en l’estil de vida. També hi ha estudis que han suggereixen un efecte placebo.

Cal destacar que els aliments industrials sense gluten es caracteritzen per un elevat contingut en greixos i sodi i un dèficit en vitamines. Molts contenen oli de palma i principalment estan fets a base d’arròs (que té elevats nivells de arsènic i mercuri) i de blat de moro transgènic.  En general,  no són pas una alternativa més sana. Aquí és on la moda per menjar sense gluten ha generat una opinió equivocada. Però compte, es pot mantenir una alimentació lliure de gluten, saludable i equilibrada. Evitar el consum de productes processats hauria de ser una prioritat en els hàbits alimentaris de qualsevol persona.

El problema és que les modes han generat la opinió de què cal mantenir una alimentació sense gluten basada en productes específics per a celíacs processats: pa, pastes, brioxeria i aquests degut al seu alt contingut en greixos sí que poden tenir efectes negatius sobre la salut.

La moda per menjar sense gluten ha obert un nínxol de mercat i molts establiments ofereixen opcions sense gluten que no són segures per a celíacs. Si bé la llei actual no obliga a declarar les traces (gran error!!), sí defineix que el terme sense gluten només es pot fer servir si no se superen les 20 parts per milió. És a dir, sense gluten vol dir sense traces.

181496
Què significa 20 parts per milió de gluten? Si en un bombo de la loteria, hi hagués 1 milió de boletes, només 20 d’aquestes podrien ser de gluten. Aquest és el llindar de seguretat que manté sans als celíacs

El greu problema és que adscripció per moda a la dieta sense gluten, fa que les persones que no pateixen les conseqüències de la contaminació encreuada (quan un aliment que no conté gluten l’incorpora per contacte) no exigeixin uns protocols en matèria de seguretat alimentària. Aquest fet confon a alguns restauradors, que s’esforcen en aconseguir eliminar el gluten de la seva oferta i en un determinat moment la persona que s’identifica com a celíaca (autodiagnosticada) pren una cervesa amb gluten, pa o el coulant de xocolata… Aquestes actituds comporten una frivolització de la importància de mantenir una estricta alimentació lliure de gluten, amb les conseqüències que aquest fet té per a la salut de les persones celíaques.

El problema de l’autodiagnòstic

Un dels principals problemes és l’autodiagnòstic. Si la nostra salut millora en retirar el gluten, és perquè existeix una patologia associada al darrere. Eliminar el gluten de la dieta sense prescripció mèdica (fet molt habitual) fa que les proves mèdiques no tinguin validesa i s’obtinguin uns resultats falsejats, que retardaran el diagnòstic de la malaltia amb el deteriorament de la salut que això comporta.

anunci
Una gota de sang no és suficient. Calen un mínim de 3 o 4 evidències mèdiques que confirmin el diagnòstic. Més informació: Document de Consens de la Malaltia Celíaca a Catalunya

Ha aportat doncs, aquesta moda quelcom de bo per a les persones celíaques?

La moda sense gluten ha permès, d’una banda l’aparició de marques blanques que han abaratit lleugerament els costos de l’alimentació sense gluten i d’altra banda ha fomentat que noves marques produeixin productes amb noves textures i sabors, fet que el col·lectiu de persones celíaques feia temps que esperàvem.

Gluten-Free-Packshot-Group_Mozzerella

Cal destacar però que aquests falsos mites en relació a les característiques del menjar sense gluten són molt presents en l’imaginari col·lectiu. No existeix cap evidència científica que demostri que són més saludables que els aliments amb gluten, si més no els que s’estan produint ara mateix. Si bé l’adscripció a aquesta dieta per conviccions personals és totalment respectable, és fonamental que es faci en base a informació rigorosa i sempre sota prescripció mèdica per a evitar el falsejat en el resultat de proves mèdiques en un futur i prevenir el deteriorament de la salut.

 

 

 

 

3 thoughts on “La celiaquia no és una intolerància i altres mites en relació al gluten

Add yours

  1. En les 20 parts per milió​ ( és té en compte la suma en diversos productes ? Al llarg del dia la ingesta s’acumula, en molta més quantitat que la possible contaminació creuada. En el meu cas, les parts per milió de per exemple una cervesa sense gluten ja són suficients per fer-me mal.

    M'agrada

    1. Hola Lydia, les parts per milió no són acumulatives. Es va fer un estudi per a veure quin era el llindar màxim de gluten que podien contenir els aliments. Es va calcular en diferents cultures , edats, sexes, quina és la quantitat màxima de gluten que mengessis el que mengessis mai arribaria a fer mal. I es van calcular 20ppm. Si consideres que 20ppm no et senta bé, el primer és consultar-li al metge, i veure què et diu un especialista. Una opció seria, per exemple és comprar producte sense gluten australià (marca orgran) ja que el llindar d’Australia està per sota de les 5ppm. De totes maneres, hi ha cerveses sense gluten que estan per sota de les 6 ppm. La majoria del producte que es pot trobar a Catalunya conté el símbol sense gluten internacional ( l’espiga barrada) i el controlado por FACE ( que indica menys de 20ppm). Si necessites res més, torna a escriure que estaré encantada de poder resoldre més dubtes ( si és que puc). Una abraçada i espero que et trobis millor poc a poc!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: