La pseudociència i els problemes de salut que provoca: l’exemple del gluten

Un estudi de la Universitat de Harvard ha causat polèmica aquesta darrera setmana ja que exposa que mantenir una dieta sense gluten, sense ser celíac o sensible al gluten no celíac comporta risc cardiovascular.

Sin título-1

Existeix molta confusió general en relació a quins efectes té el gluten sobre la salut dels no celíacs.

A què es deu aquesta confusió en relació al  gluten?

A dia d’avui està estesa la idea de què el gluten té efectes adverses per a la salut. No existeix cap evidència científica que demostri que el gluten és prejudicial per als no celíacs, només es parla és de què és una proteïna de difícil digestió (com moltes altres). Tot això ha provocat una preocupació general entorn al gluten i el seu consum. De fet als Estats Units es calcula que el 2013, 30% de la població adulta intenta mantenir una alimentació lliure de gluten, quan la prevalença (és a dir, el percentatge de població que pateix la malaltia celíaca) és entre un 1 i un 2% de la població.

Perquè calia investigar quin és l’efecte del gluten sobre els no celíacs? Quina relació hi ha amb les pseudociències?

La motivació d’aquest estudi és conèixer si la preocupació existent en eliminar una proteïna d’elevat valor en una dieta pot tenir efectes nocius per a la salut.

Però aquesta preocupació no ha sorgit espontàniament, sinó que té un seguit de pregoners:  gurús, pseudocientífics que s’han dedicat culpar al gluten de tots els mals. El més greu és que personatges famosos, amb elevat nivell adquisitiu i pertanyents a cercles intel·lectuals, han acudit a aquests tipus de professionals i ho han fet públic.

Recentment es va publicar un article en un portal divulgatiu que s’alimenta de pseudociència en el terreny de l’alimentació, que el gluten és el causant de molts problemes d’infertilitat. I sí se sap  que això es dóna en persones celíaques no diagnosticades, en casos en què el diagnòstic ha trigat moltíssim (la mitjana a Catalunya són  7 anys) o en persones que transgredeixen la dieta sense gluten. Permeteu-me que em prengui la llicència de criticar d’entrada que es frivolitzi amb els problemes de fertilitat que són un infern per a les parelles que els pateixen i que s’atreveixin a dir que el gluten és el causant d’això em sembla imprudent, perillós i d’una manca d’empatia absoluta.

test-de-embarazo

Però a més, no diré el nom d’aquest xaman que es permet anomenar-se divulgador científic i el luxe de fer aportacions pseudocientifiques amb un llenguatge masclista  fent certs tipus de consideracions negatives sobre els cicles hormonals, de “dones masculines”, entre d’altres… Cal destacar que són aquests gurús els que es dediquen a recomanar una dieta sense gluten que es basa en únicament en el  consum de producte processat sense gluten. És a dir, el què recomanen és el consum de productes específics per a celíacs, però no pas una correcta alimentació.

També s’ha dit que la dieta sense gluten aprima o fins i tot que millora el rendiment esportiu, però no existeix cap evidència científica que ho demostri. Fins i tot s’ha arribat a dir per televisió que la celiaquia té cura perquè és conseqüència de traumes familiars, ja que el pa simbolitza la família.

bio30

Perquè se centra tant l’atenció en el gluten i no en altres proteïnes?

El gluten , és una proteïna que confereix esponjositat i estabilitats a les masses i per tant, desgraciadament pels celíacs, és àmpliament utilitzat en tota la indústria alimentària, i aquest fet complica molt l’alimentació de les persones celíaques. Això implica que en el moment d’elaborar productes específics sense gluten les característiques organolèptiques que atorga el gluten s’han  de suplir, i en molts casos, o almenys fins fa poc era així, es feia emprant un elevat nombre de greixos i sal. Per tant, els que prescriuen dietes sense gluten basades únicament en producte processat estan fent un mal favor a les persones que els hi ha dipositat la seva confiança.

A més aquesta moda també acaba sent perjudicial per als celíacs, perquè aquests consumidors no demanen els estàndards de seguretat alimentària que un celíac necessita, i per tant generen molta confusió en el sector de la restauració. Aquest sector ja de per si comporta riscos perquè les traces no són d’obligatòria declaració, ni en etiquetes de productes ni en restaurants (però aquest tema és tan extens, que dóna per un altre post).

L’exemple del gluten és un clar exemple de com una mala praxis, en aquest cas pseudoceintífics que s’anomenen comunicadors científics , acaba afectant a la salut d’aquells que el poden consumir i dels què no. Per això és tan important fer exercici de responsabilitat i de fer una bona comunicació científica, per empoderar a la població de criteri que permeti distingir a aquest tipus de personatges.

Aleshores, els celíacs ens hem de preocupar doblement per el menjar sense gluten i per les traces?

Una alimentació sana i equilibrada es manté evitant els productes industrials i processats, siguis celíac o no ho siguis. Mai serà saludable basar una dieta en brioxieria, pastisseria, embotits i carns processades, el què passa és que en el ritme de la societat actual, acabem comprant menjar preparat i processat perquè en el fons, com ens feia veure Michael Ende, comprem temps. També entra en joc un dels conceptes dels què parla Aitor Sanchez en el seu llibre mi dieta cojea , i és  vivim en un món com ell anomena és obesogènic, és a dir l’ambient i la publicitat ens conviden a consumir producte no saludable.

Dit això, cal que els celíacs patim perquè si a més de ser celíacs també patirem un infart o diabetis? La resposta és no!

De fet aquestes preocupacions són les conseqüències d’una mala comunicació científica, si bé en la presentació de l’estudi en roda de premsa es va dir clarament, cap mitjà de comunicació ha parlat en cap cas de quin tipus d’estudi estem parlant. És un estudi en el què han estudiat durant 20 anys l’adscripció a la dieta sense gluten de milers de persones. D’entrada, si a un celíac ja li és complicat fer la dieta correctament, imaginem a una persona que no ha de patir per les traces. Per tant això ja és un indicador de quècal considerar els resultats però amb certa distància.

Aquest estudi té diferents punts forts i febles

  • Punts forts
    • És un estudi que té un elevat nombre de pacients, cosa molt difícil d’aconseguir
    • A aquests pacients se’ls ha fet un seguiment durant molt de temps
  • Punts febles
    • No va quantificar el gluten contingut en la civada ni en la salsa de soja, fet que fa pensar que han passat per alt el contingut en gluten de molts productes, ja que la majoria d’aliments manufacturats són susceptibles de contenir gluten
    • Són els participants els que han valorat el seu grau adscripció a la dieta, cosa molt difícil de saber, ja que transgredir-la no els hi suposa cap problema de salut i per tant no tenen cap manera de saber si l’estan fent correctament o no

Cal destacar que és un estudi que aporta correlacions, però que dos factors estiguin relacionats no permet establir cap relació de causa efecte. Aquest em sembla un punt bàsic que els mitjans de comunicació no han alertat i que per tant pot ser un maldecap afegit per al celíac. En les seves conclusions diu que l’evitació de gluten podia resultar en la reducció del consum de segons quins cereals beneficiosos, que poden afectar el risc cardiovascular i per tant recomana que no es fomentin les dietes sense gluten no terapèutiques.

Aleshores, si som celíacs que hem de fer?

Mantenir una dieta sana i equilibrada. Tenir en compte que la malaltia celíaca acostuma a estar relacionada amb una menor densitat òssia, fer controls anuals i tenir una bona alimentació. Suplir el gluten amb proteïnes provinents del que s’anomenen pseudo-cereals: el fajol, l’amarant, la quinoa i consultar si és necessari amb un dietista que ens ajudi a mantenir un bon estat nutricional.

images
Pseudo-cereals. Font: allinmod.wordpress.com

Si tens dubtes, o una visió diferent estaré encantada de rebre els teus comentaris 🙂

2 thoughts on “La pseudociència i els problemes de salut que provoca: l’exemple del gluten

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: