Celiaquia i COVID-19: dubtes

Celiaquia i coronavirus: són les persones celíaques pacients de risc?

Fa uns dies vaig fer la meva primera xerrada en línia per Celíacs de Catalunya parlant sobre fake news. En aquestes dates s’ha fet més evident que mai la importància de saber diferenciar les notícies falses  de les que no ho són, especilament quan es tracta de salut.

M’he animat a escriure aquest post perquè un dels temes que vaig tractar i moltes de les preguntes que em vau fer arribar a estaven relacionades amb el coronavirus, la celiaquia i amb diferents notícies falses o alarmes generades en les xarxes socials.  

Han circulat molts dubtes i mites a les xarxes socials sobre si el col·lectiu de persones celíaques era de risc o no per la COVID-19.

Diferenciant els conceptes

La COVID-19 és una malaltia és provocada per un virus: el SARS-CoV- 2, de la família dels coronavirus (Coronavinidae). Aquest és una nova soca, però n’hi ha d’altres que ja havien produït pandèmies anteriorment.

Molts mitjans de comunicació i algunes institucions, fent una crida a la calma, van donar el missatge de què el virus era com una grip. I aquí és on el col·lectiu de persones celíaques va començar a preocupar-se. Els dubtes s’originen perquè les persones celíaques sí són considerades col·lectiu de risc per a la grip i això ha portat a moltes persones a pensar que també  per la COVID-19.

Què diferencia a la COVID-19 de la GRIP ESTACIONAL?

La grip estacional és causada per un virus: el virus de la Influenza (o Influenzavirus), de la família  dels Orthomyoviridae (la família del virus de la grip és diferent a la del SARS-CoV-2).

El virus de la grip causa malauradament un nombre elevat de morts cada any,  perquè es dissemina amb facilitat. Però  en comparació, el SARS-CoV- 2 es dissemina de forma molt més ràpida i a més té una taxa de letalitat major. És a dir, si comparem la taxa de letalitat (percentatge de persones que moren , respecte el total de persones que la pateixen):

  • GRIP: 0,01 %, és a dir, de cada 1000 infectats, 1 persona no sobreviu.
  • COVID-19: 3%, és a dir, de cada 100 persones que emmalalteixen, 3 no sobreviuen (dades segons el que s’estima per el moment).

I és precisament aquí  la diferència. Al ser tan ràpida, s’ha disseminat amb molta velocitat amb complicacions greus i un gran nombre de contagis en poc temps, amb el col·lapse del sistema sanitari i desgraciadament, un elevat nombre de persones han perdut la vida. S’ha obert un debat, amb finalitats polítiques, al voltant de si realment el sistema sanitari ha col·lapsat o no. Només diré que 17.000 morts i la necessitat de construïr hospitals de campanya s’aproxima bastant a la definció de col·lapse, segons meu parer.

Una altra diferència és que per la grip hi ha vacuna. A causa de la naturalesa canviant dels virus gripals, hi ha un sistema mundial de Centres Nacionals de Grip i Centres Col·laboradors de la OMS, que fa un seguiment continu dels virus circulants en la població humana i actualitza la composició de les vacunes dues vegades a l’any.

En el cas de la COVID-19, no existeix una vacuna encara, malgrat s’hi està treballant. Cal remarcar que al tractar-se d’una soca del virus nova, coneixem molt poc encara i pot ser que aquest contingut hagi de ser revisat aviat, per això és important anar actualitzant-se i contrastar sempre les informacions que ens arriben.

Davant la preocupació del col·lectiu de celíacs, la Sociedad Española de Enfermedad Celiaca i diferents societats mèdiques i de pacients al voltant del món han fet comunicats dient que, tenint en compte el que sabem fins ara, els celíacs no som col·lectiu de risc. 

Considerant el què sabem fins ara, els celíacs no som col·lectiu de risc 

Un dels col·lectius de risc són les persones immunodeprimides, però cal remarcar que les persones celíaques no estem immunodeprimides. El què passa en la malaltia celíaca és que el sistema immunitari és excessivament reactiu, és a dir, reacciona davant del gluten creient que és un agent extern quan no ho hauria de fer. Aquesta reacció genera una inflamació que té conseqüències perjudicials per a la salut.

Una persona immunodeprimida, en canvi, és aquella en què el seu sistema immunitari no reacciona quan ho hauria de fer, i per tant és vulnerable a les infeccions. Ara per ara no es tenen més dades que aquestes.

Un altre dubte és doncs, aleshores perquè sí som col·lectiu de risc per a la grip?

És degut al fet que hi ha una relació entre celiaquia i tenir la melsa petita, el què s’anomena hiposplenisme. Un percentatge petit de celíacs ho paresenta, principalment persones adultes.

Però quina relació té la melsa amb la grip? La melsa té un un paper en el sistema de defensa del nostre cos, que és el que ens protegeix de les infeccions. En concret en la generació de limfòcits, és a dir, els glòbuls blancs que generen anticossos contra alguns bacteris i virus.

Se sap per tant que poden suposar un risc els patògens següents:

  • Streptococcus pneumoniae, (bacteri)
  • Haemophilus influenzae, (bacteri)
  • Neisseria meningitidis , (bacteri)
  • i també alguns virus com l’Influenza (GRIP) i el virus de l’herpes zoste.

Si la dieta sense gluten es fa de forma estricta i no es tenen altres malalties, no ens hem d’amoinar. A més la vacuna de la grip es fa a mode preventiu. Però cal destacar quines són les raons per les que es considera a la població diagnosticada amb malaltia celíaca com  a col·lectiu de risc.

Cal destacar quines són les raons per les que es considera a la població diagnosticada amb malaltia celíaca com a col·lectiu de risc.

En aquesta predisposició a infeccions, poden intervenir altres factors, alguns d’ells són: desnutrició, la permeabilitat del budell i també la disbiosi (és a dir els canvis en la diversitat de la microbiota) si la persona no manté una estricta dieta sense gluten. Aquest és un motiu afegit que ens demostra la importància de mantenir una estricta dieta sense gluten. 

Si tens dubtes sobre si has de vacunar-se en la propera campanya, consulta-ho al metge que coneix el teu historial mèdic i serà qui et pot donar la resposta o derivar-te a l’especialista corresponent.

Per tant, i a mode de resum, no som col·lectiu de risc per a la covid19, però si estem inclosos en el col·lectiu de risc per a la grip. Si cal vacunar-se o no, és el metge, estudiant cada cas en particular qui t’ho indicarà.

Si tens qualsevol pregunta, estaré encantada de que me la facis arribar i si puc, la respondré 🙂

Gràcies!!

 

Per a saber-ne més…

us comparteixo dos articles per a Eroski Consumer en relació a COVID-19: sobre fake-news i sobre el mecanisme en el sistema respiratori, dels que en sóc autora (res a veure amb celiaquia):

https://www.consumer.es/salud/covid-19-como-informarse-bien-evitar-bulos

https://www.consumer.es/salud/problemas-de-salud/coronavirus-asi-afectapulmones.html

 

Referències

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

https://www.who.int/es/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/influenza-https://www.celiacscatalunya.org/

https://www.seghnp.org/grupos-trabajo/enfermedad-celiaca

Comunicat oficial: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/prevPromocion/vacunaciones/docs/Recomendaciones_vacunacion_gripe.pdf

Imatges

https://www.freepik.es/fotos-vectores-gratis/salud

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: